Budapesten van olyan hely, ahol ingyen lehet szakmát tanulni felnőttképzésben? Hirdetik mindenhol, hogy ingyen OKJ stb-stb., de mikor jobban elolvasom, már előbukkannak az összegek, a tandíj, a vizsgadíj stb.

Először is tisztázni kell a fogalmakat. A felnőttképzés nem ingyenes, nem iskolai rendszerű. Felnőttképzés esetén nem számít diáknak a tanuló, éppen ezért diákigazolvány sem jár. Sok piaci alapon működő iskola kínál felnőttképzéseket, melyek sokszor jobban alkalmazkodnak a munkaerő-piaci viszonyokhoz, mint az állami képzők.

Ezzel szemben a felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás, államilag támogatott, és a tanulóknak jár a diákigazolvány is. Az ingyenesség csak az iskolai rendszerű képzésekre érvényes, tehát ha egy tanfolyamként indított szakma tetszik meg neked, azért fizetni kell – vagy keresni olyan iskolát, ahol indítják ingyen. Fontos tudni, hogy az Országos Képzési Jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az iskolák kínálatában, és az ingyenes választék is eléggé lecsökkent.