Amennyiben támogatást szeretnél a tanulmányaidhoz, az alábbi lehetőségeid vannak:

 

  1. Fizetős tanfolyamoknál elérhető kedvezmények

Egyes iskolák bizonyos esetekben kedvezményt biztosítanak tanfolyamaik árából. Ezek a kedvezmények iskolánként eltérőek lehetnek. Fontos tudni, hogy a kedvezmények biztosítása az iskolák részéről nem kötelező! Amire adhatnak kedvezményt:

  • ismerősöddel együtt jelentkezel a tanfolyamra,
  • az adott iskolában már korábban elvégeztél egy másik képzést,
  • regisztrált álláskereső vagy,
  • diák vagy (diákigazolvánnyal!),
  • kismama vagy,
  • nagycsaládos vagy stb.

 

  1. Munkaügyi központok képzései:

Az állami foglalkoztatási szerv által támogatható képzések egyaránt elérhetőek a regisztrált álláskeresők, valamint a nyilvántartásba nem vett ügyfelek számára. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáráról szóló 1991. évi IV. törvény (továbbiakban: Flt.) rendelkezik a képzések elősegítésének lehetőségeiről.

Fontos kiemelni, hogy a képzések támogathatóak, de nem kötelezően támogatandóak, így a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalnak mérlegelési jogköre van: a helyi munkaerő-piaci körülmények ismeretében dönt arról, hogy milyen képzéseket indít vagy az ügyfél által talált képzést támogatja-e. Vagyis az Flt. csak lehetőséget biztosít arra, hogy a foglalkoztatási szerv az ott felsorolt jogosultak részére képzési támogatást állapítson meg.

Elsősorban az Ifjúsági Garancia és az Út a munkaerőpiacra programok adnak lehetőséget nagy számú álláskereső képzésére. Az Ifjúsági Garancia programban a 25 év alatti (15-24 év közötti) nem tanuló, nem dolgozó fiatalok vehetnek részt, akkor is, ha álláskeresőként vagy egyéb módon – akár szolgáltatást, közvetítést igénylőként – nyilvántartottak.

Az Út a munkaerőpiacra programban többféle álláskereső vehet részt, például a 25-30 év közötti pályakezdők, az alacsony iskolai végzettségűek, akik tartósan, legalább 6 hónapja keresnek állást, gyermekgondozás vagy hozzátartozó ápolását követően a munkaerőpiacra visszatérő személyek, 50 év felettiek, valamint a közfoglalkoztatásból kilépők.

Képzési támogatásként kereset-kiegészítés vagy keresetpótló juttatás állapítható meg, valamint a képzéssel kapcsolatos költségek téríthetők meg.

Ha szeretnéd megtudni, melyek a munkaügyi szervezet által támogatott képzések, akkor a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán lehet tájékozódni, jelenleg elsődlegesen személyesen.

 

  1. Iskolarendszerű képzések

Az állam az első két szakképesítés megszerzését finanszírozza. Nappali rendszerű OKJ-s képzésre 25 éves korig lehet jelentkezni, de az esti rendszerű képzésekre nincs korhatár. A 2015. júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes. A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amiket tanfolyami jelleggel végeztél el, tehát fizettél érte.

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az iskolák kínálatában, és az ingyenes választék is eléggé lecsökkent.  A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálhatóak az ingyenes tanfolyamok.

A szakképzési centrumokon kívül alapítványi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákat.

Amennyiben hiányszakmát tanulsz, nappali tagozaton a tanulmányi eredményeidtől függően ösztöndíjat kaphatsz.