A személyiség és a szakmaválasztás

A pályaválasztás vagy karrierváltás előtt sok-sok kérdés megfogalmazódik az emberben. Fontos az alapos mérlegelés, hisz egy szakma hosszú távra szól, aki éveket szán a tanulásra, szeretné élvezni annak gyümölcsét. Az ember nem szívesen vall kudarcot, nem öl felesleges éveket valamibe, amiről aztán kiderül, hogy nem neki való.

A munka nem csak pénzkereseti lehetőség. Sokan még ma is így gondolják, és nem tartják fontosnak, hogy élvezzék is a munkát. Úgy vannak vele, hogy a munkáért pénz jár, és csak a fizetés az, ami számít. Pedig ennek nem kellene így lennie. Amikor pályaválasztás vagy karrierváltás előtt állunk, érdemes alaposan átgondolni, hogy mire is vágyunk? Milyen képességeink, készségeink vannak, melyek azok a dolgok, amik fontosak számunkra?

Három kérdés

A személyiség az a mód, ahogy gondolkodunk, érzünk, viselkedünk. Fontos tényező a karrierválasztásnál is, mindenképp érdemes figyelembe venni több aspektust is, mikor a jövőről gondolkodunk.

Vezető vagy követő típus? Egyedül vagy csoportban? Együttműködés vagy versenyzés? Három egyszerű kérdés, a válasz azonban meghatározó lehet a pályaválasztásnál. Komoly kontrasztok ezek, és ha például egy versenyző típusú embert csapatmunkára kényszerítenek, annak nem lesz jó eredménye, nemcsak az egyént, hanem a csapatot nézve sem. Sok-sok teszt van egyébként az interneten, ami segítségünkre lehet abban, hogy milyen szakmát válasszunk. De alapvetően ezek nem is szükségesek ahhoz, hogy a kezdeti kereteket megszabjuk.

Gondolkodni jó dolog

Gondolkodunk, ötletelünk vagy cselekszünk? Ez is egy másik kategorizálási szempont, mint ahogy azt is érdemes átgondolni, hogy kreatívak, művésziek vagyunk-e inkább, vagy struktúrában gondolkodók, a rutinban hívők. Ezekre a kérdésekre nincsenek jó és rossz válaszok, csak válaszok vannak. Ha őszintén megválaszoljuk ezeket, máris közelebb kerülünk álmaink szakmájához, hivatásához. Sokan töltenek el hosszú éveket, évtizedeket olyan munkákban, melyet nem élveznek. Ez azonban elkerülhető, ha a személyiségünknek megfelelő állást választjuk.

Lépés Magazin