Várhatóan 2020-tól változik a szakképzés, a kormány jelentősen le fogja csökkenteni a választható szakmák körét. Bár egy ideig tervben volt az OKJ teljes megszüntetése, most mégis az eredeti elképzelések szerint alakítják majd át a rendszert.

A Szakképzés 4.0 dokumentumban megfogalmazott, és a kormány által elfogadott stratégia szerint a jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben található összesen 766 államilag elismert szakmai képzést 200 alá csökkentenék 2020-tól.

A mostani OKJ rendszer szakképesítéseit a jövőben két részre osztanák. Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek.

A másik csoportot azok a szakmai képesítések alkotnák, amelyek a fentieknél rövidebb idejűek vagy specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, a tél folyamán pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket.

Ha szeretnél még államilag elismert OKJ-s szakmát, jelentkezz mielőbb. A 2019 őszén és 2020 elején induló képzések még a jelenlegi OKJ rendszerben kerülhetnek megszervezésre.

A jövőre várhatóan megszűnő képzések ellenére, a korábban megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is.

Éppen ezért, ha még OKJ-s végzettséget szeretnél, amit biztosan elfogadnak a munkáltatók, és amivel esetleg külföldön is tudsz érvényesülni, jelentkezz minél hamarabb egy OKJ képzésre, amíg még indulnak.

OKJ-s tanfolyamot keresel? Nézz körül a Centrum Oktatóközpont oldalán, és tanulj piacképes szakmát!