Külföldön nem mindenhol fogadják el az OKJ-s bizonyítványt, ezért érdemes igényelni Europass bizonyítvány-kiegészítőt.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő tájékoztatja a munkáltatót vagy képzőintézményt a hazai OKJ-s szakképzési rendszerben bekövetkező változásokról és azok kompetenciákat érintő hatásáról, információkat ad a magyar munkavállalók itthon szerzett szakképesítéséről.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő olyan információkkal szolgál az általad megszerzett szakképesítésről, amelyek az eredeti bizonyítványban nem szerepelnek:

  • Az adott képzésbe való belépési követelmények,
  • Megszerzett készségek és kompetenciák,
  • Osztályzási rendszer,
  • Továbbtanulás lehetséges következő szintje,
  • Gyakorlati és elméleti órák aránya,
  • Elvégzett óraszámok.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti bizonyítványt és nem jelenti a végzettség automatikus elismerését.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő a magyar mellett angol, német, francia, olasz és spanyol nyelveken érhető el.

A bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgáztató intézmények adják ki. Europass bizonyítvány-kiegészítők a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki, akik OKJ-s képzésben vettek részt.

Kivételes esetekben lehetőség van az Europass bizonyítvány-kiegészítő kiadására korábban végzettek számára is, különeljárás keretében. Ezzel kapcsolatban bővebb információért a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordulhatsz.

Amennyiben a vizsgaszervező intézmény megszűnt, a jogutódja állíthatja ki a bizonyítvány-kiegészítőt. Ha az intézmény jogutód nélkül szűnik meg, a 2005. július 1. előtt szerzett bizonyítványok esetén nem kérhető a bizonyítvány-kiegészítő. 2005 július 1. után szerzett bizonyítványok esetében a Pest Megyei Kormányhivatal kérésre kiállíthatja a bizonyítvány-kiegészítőt.

A törvény értelmében a vizsgáztató intézmények a bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítést kérhetnek – ez minden intézmény saját hatásköre. A magyar nyelvű bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítés nem kérhető. Egy idegen nyelvű bizonyítvány-kiegészítőért maximum a mindenkori minimálbér 5%-a kérhető el nyelvi változatonként.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítők online rendszerében lehetőség van angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvű dokumentum kiállítására. A nyelvi változatok igény szerint készülnek el. Ugyanazon szakképesítés különböző nyelvi változataiért külön díj csak abban az esetben számítható fel, amennyiben a vizsgázó a bizonyítvány-kiegészítőt több idegen nyelven is kéri (például angolul és németül).