Csak azokért az 1993 után szerzett, Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítésekért lehet 32 plusz pontot kapni, amelyek azonosító száma 54-gyel vagy 55-tel kezdődik, és csak abban az esetben, ha a jelentkező a szakiránynak megfelelő szakra felvételizik.

Ha tehát például 21, 31, 33, 51 vagy 52 számmal kezdődik ez az azonosító, akkor nem jár érte OKJ plusz pont a felvételin. Ezek a számok egyébként többek között a képzés szintjét jelölik, ami az 54 esetén emelt szintű, az 55 esetén felsőfokú szakképzettséget jelent, míg a többi szám alap- vagy középszintű szakképzettséget jelöl, ezekért pedig nem jár többletpont.

Az OKJ szám alapján a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s bizonyítványért – melynek OKJ azonosító száma 54 344 01 –, amennyiben a felsőoktatásban gazdaságtudományi szakra felvételizel, 32 pluszpont jár.

Fontos, hogy a képzési területen csak abban az esetben jár a többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne. Ezt minden évben a felvi.hu oldalán ellenőrizheted.

Ha pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s tanfolyamot keresel, kattints a Centrum Oktatóközpont oldalára.